Djuren dör - tillsammans kan vi rädda dem

DIY: Stoppa massutdöendet

Publicerad 2015-05-03 23:43:00 i Allmänt, Daniel,

Vad kan man som individ göra för att förebygga massutdöendet? Det har vi tänkt att berätta för er, vi har nämligen en handfull tips och tricks för dig som vill bidra till en bättre miljö, och en bättre natur.


1. Sprid ordet om att det sker ett massutdöende till nära och kära
Genom att sprida ordet kommer fler att engagera sig, fler kommer att göra betydande insatser för att bevara vår biologiska mångfald. Ju fler människor som har vetskap och viljan till förändring så kommer vi att kunna göra en förändring för naturen. Skulle man gå från 10 personer som engagerar sig i diverse sätt till 100 personer sker det en ändring. Eftersom denna rörelse är global handlar det inte om tiotal personer, utan snarare tusental, om inte tiotusental! Är inte 600 000 engagerade svenskar bättre än 200 000 engagerade? Ju fler personer desto lättare kan vi påverka politikerna och gå mot en grönare lagstiftning och en grönare framtid!


2. Minska ditt koldioxidavtryck
Denna har du nog hört förut. Faktum är att detta är en av de viktigaste punkterna. Koldioxiden är en växthusgas som ser till att temperaturen på jorden höjs, detta leder till bland annat att våra poler smälter. Det kommer att ske en kolossal katastrof på jorden om vi inte ändrar detta. Sälj bilen, ta cykeln, åk kommunalt, källsortera, återvinn, bojkotta kol- och naturgasenergi. Du bör helt enkelt tänka genom vad du gör som producerar koldioxidutsläpp, och minska de aktiviteterna.


3. Bojkotta produkter med palmolja och företagen som använder sig utav det
Denna punkt är nog en bov som har gått obemärkt förbi, vilket är ett stort problem. Palmoljan finns i många produkter idag, mat, kosmetika och tvål innehåller palmolja. För att kunna odla palmoljan skövlar man regnskog och tvingar människor från sina hem. När man är klar med palmoljan i det området lämnar man sin odling, låter lokalbefolkningen ta hand om det och skövlar nästa skog.
Visst kommer det att bli dyrare att bojkotta palmoljeföretag, men är inte en hållbar utveckling med biologisk mångfald bättre än en billig hamburgare på Burger King?
Det tar år innan minsta lilla regnskogsbuske kan växa i området där palmerna stod.
Här har ni en lista, de företagen som bör bojkottas är alla med ett kryss under DF (deforestation: skogsskövling; alltså om de står emot det)

4. Ändra dina matvanor
Köttindustrin är en enorm bov i koldioxidsutsläppsfrågan. Hela 26kg koldioxid per 1 kg nötkött! Vi producerar kött för att kunna mätta runt en miljard mer än vad vi faktiskt är på jorden. Skulle efterfrågan på rött kött minska skulle mindre rött kött produceras, och på så sätt skulle man vara tvungen att effektivisera köttfabrikerna och mindre koldioxid släpps ut. Fisk och kyckling är ett fullgott substitut till rött kött, gärna minst en vegetarisk dag i veckan. Dock så ska fisken vara från välskötta och välmående fiskerier. Risken för överfiskning och att man får ett stort antal fisk som inte kommer till försäljning minskar. Prioritera närodlat och ekologiskt, kan du hitta närodlat ekologiskt så har du hittat en jackpott. Närodlat minskar koldioxidutsläppen en importerad vara innebär, samtidigt som ekologiskt menar på bättre odlingsvillkor, mindre besprutning, så som bekämpningsmedel. Alltså är närodlat och ekologiskt inte bara bra för naturen, utan även bra för dig som individ.

Food groupFood
CO2-Emissions (in g
per kg food)
Meat and sausages Beef 13'300
Raw sausages 8'000
Ham (pork) 4'800
Poeltry 3'500
Pork 3'250
Milk- and dairy products  Butter 23'800
Hard cheese 8'500
Cream 7'600
Eggs 1'950
Quark (curd) 1'950
Farmer cheese 1'950
Margarine 1'350
Yogurt 1'250
Milk 950
Fruits Apples 550
Strawberries 300
Baked goods Brown bread 750
White bread

650 

 
 
Skrivet av Daniel
 
Källor: 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela