Djuren dör - tillsammans kan vi rädda dem

De Grooviga Mangroveträsken

Publicerad 2015-04-26 23:39:00 i Ludvig,


Det är få som vet vad ett Mangroveträsk är. De finns långt borta, i framförallt Sydamerika och Sydostasien. Skogarna skyddar människor från naturkatastrofer, de stabiliserar marken vid kusterosion och de skyddar även hundratals arter som har viktig påverkan i den biologiska mångfalden! Vi måste ta vårt ansvar och se till att dessa skyddande, försörjande träsk bevaras! Varför i all världen ska man hugga ner dem?
Mangroveträsken är ett av vår planets största och produktiva ekosystem. Dessa träsk finner man mellan hav och land i tropiska och subtropiska regioner. Dessa träsk är hotade! Den inhemska räkodlingen är den största faran mot mångfalden av biologiska arter. Dessa odlingar av jätteräkor påstås vara en stor inkomst till de exporterande ländernas ekonomi men detta stämmer oftast inte. De vinsterna som görs av räkindustrin går nästan uteslutande till det fåtal människor som driver och äger odlingarna och fabrikerna. Enligt Naturskyddsföreningen ger långsiktigt Mangroveskogarna 70 procent större inkomst än räkodlingarna ger. Räkindustrin resulterar därmed nästan aldrig i en minskad fattigdom.
Den biologiska mångfalden i Mangroveträsken är massiv. Den utrotningshotade bengaliska Tigern har sitt hem i dessa skogar. Antalet tigrar har sedan 100 år tillbaka minskat från 100 000 till mellan 5000-7500. Tigern är världens största kattdjur och skadas kraftigt av den plats människan tar i skogarna, det makalösa kattdjuret kan inte förflytta sig i den utvidgning den vill. Tigern jagas också för mediciner, något som vi senare ska ta upp mer detaljerat i bloggen.
Människor har också drabbats av dessa räkodlingar. I Sydamerika och Asien har hundratals människor tvingats lämna sina hem till följd av att nya räkodlingar odlats. Som en följd av detta har våldsamma protester inom länderna skett, något som också har bemötts med våld av räkodlingsägarna. Detta visar bara på de grymma metoder som människan är kapabel att åstadkomma!
Sundarbans utgör världens största mangroveträsk i världen och skyddar den låga landytan i Bangladesh mot havskatastrofer så som tsunamis och översvämningar. Skövlingar av Sundarbans pågår i full takt och minskar generellt sätt mer än skogar på landet. Skövlingen av Sundarbans skulle därmed inte bara ha katastrofala följder för mångfalden i området, utan även för befolknings överlevnad och landets ekonomi.
Frågan är densamma, är det verkligen värt det?

NEJ!!!!!
http://www.dn.se/nyheter/varlden/mangrovetrask-lonsammare-bevara-an-hugga-ner/
http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/mangrove-skyddar-och-forsorjer

Skribent: Ludvig Hällgren

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela