Djuren dör - tillsammans kan vi rädda dem

Handlingsplan - Hur ska vi gå till väga?

Publicerad 2015-05-24 22:00:00 i Allmänt,

Handlingsplan Artutdöende

Individnivå - Vad kan man själv göra?

Det första man själv kan göra är att sprida ordet. Sprida ordet till familj, vänner, arbetskamrater och på sociala medier. Utrotningskrisen är ett faktum och folk måste öppna ögonen. Inser många att problemen är akuta kommer dessa också tas mer seriöst. Samla en grupp kritiska människor, tillsammans kan man göra skillnad.

Du kan även minska din klimatpåverkan. Små saker kan göra stor skillnad. Du kan gå eller cykla istället för att ta bilen, du kan återvinna mm. Särskilt i utvecklade länder kan en minskning av användningen av fossila bränslen per capita förändra mycket.
Köp produkter från företag som använder hållbart producerad palmolja i sina produkter. Palmolja är en ingrediens i många livsmedel, kosmetika och tvål. Men tropiska skogar, som innefattar upp till två tredjedelar av alla landarter, skärs snabbt ned för att ge plats åt palmoljeplantager. Vissa företag som använder palmolja i sina produkter har åtagit sig att inte använda olja som kommer från nyligen avskogade landskap - det är dessa företag man ska köpa ifrån.

Köp inte heller produkter som är gjorda av elfenben eller någon annan produkt som härstammar från utrotningshotade arter. Genom att köpa produkter gjorda av elfenben stödjer man illegal tjuvjakt på elefanter och om detta fortsätter kommer vi ha utrotat alla vilda elefanter inom bara 20 år.

Du kan äta mindre kött. Om landskap som idag används för att odla grödor till boskap som sedan ska ätas av människor istället skulle användas för att odla grödor som kan ätas direkt av människor skulle det finnas 50 till 70 procent mer kalorier tillgängliga för människoföda vilket skulle kunna föda en miljard fler människor än vad vi gör idag. Vi skulle också kunna förhindra plöjning av regnskogar där framtida anläggningar ska byggas. Köp även bara miljömärkt fisk. Överfiske har utplånat 90 procent av de stora fiskarna från havet samt lett till utdöendet av många fiskarter.

Du kan även hjälpa och bidra till organisationer som kämpar för att bevara världens arter. Du kan t.ex. adoptera djur eller själv bli medlem i en organisation. Anslut dig till grupper som kämpar för att motverka dessa problem.
Ett annat sätt att gör skillnad på är att rösta och stödja ledare som ser nödvändigheterna i att odla effektivare, vars ekonomiska agenda innefattar att bevara naturen och arterna samt som kämpar för kvinnors rättighet till utbildning runt om i världen. Genom kvinnors rätt till utbildning kommer barnafödandet minska vilket är nödvändigt för att populationen inte ska gå över gränsen och för att andra arter ska få större plats här på jorden.

Njut av naturen. Tillbringa din helg eller semester genom att utforska platser med rik biologisk mångfald. Det kommer att påminna dig varför det är så viktigt att förhindra det sjätte massutdöendet. Skälen människor har för att vilja hålla arter vid liv är olika, allt från "ekosystemtjänster" - som pollinerade grödor- till moraliska plikter. Men ett av de mest framstående skälen är att platser med massor av arter helt enkelt gör människor glada när de besöker dem. Detta är inte förvånande ur ett biologiskt perspektiv - den mänskliga arten utvecklats med en mängd andra arter runt omkring oss, och på en djup genetisk nivå, är den biologiska mångfalden vårt ”hem”.

Och sist men inte minst, ge inte upp. Dessa problem kommer inte lösas över en natt. Det har tagit årtionden, även århundraden, för krisen att bli så akut som den är idag. Det kommer också att ta årtionden att föra tusentals hotade arter tillbaka till hälsa. Om du ger upp kommer du, och de arter du bryr dig om, att förlora. Men det är viktigt att börja agera nu. Det finns så många hotade arter runt om i världen idag och om vi inte börjar förändra vårt beteende nu är det game over innan vi vet ordet av det.


Avhandlingsplan: Djurutdöende: Samhällsnivå

Vad kan man göra för att stoppa detta onda fenomen på samhälles nivå?
Höj miljöskatterna, det vill säga utsläpps-, kött-, vägs- och fordonsskatten
Ju mer det kostar att släppa ut miljöfarliga ämnen, som t.ex svavel och koldioxid, desto fler företag kommer att försöka bedriva en miljövänlig industri där miljön gynnas. Eftersom företag strävar efter att gå med vinst kommer de att undvika alla höga skatter och därmed bli miljövänligare.

Det samma gäller köttkonsumtionen och bilåkandet, ju dyrare det blir för en stor del av befolkningen desto färre kommer att göra det. Blir köttskatten högre kommer köttet att bli dyrare i affärer och fler kommer att söka sig till andra köttyper än rött kött, en vanlig familj kommer inte ha råd med rött kött varje dag i veckan. Måste de dessutom betala mer pengar för sina fordon kommer de överväga att sälja fordonet.
 
Effektivisera och sänk priset på kollektivtrafiken.Idag är kollektivtrafiken dyr runt om i landet. I Stockholm har vi landets billigaste kollektivtrafik, cirka 800kr för ett månadskort för en vuxen. I Norrbotten hittar vi den dyraste kollektivtrafiken, 2552 kr för ett månadskort. Skillnad mellan de två områdena är dock att kollektivtrafiken används i olika utsträckning. Mer i Stockholm och mindre i Norrbotten. Trots detta ska det inte vara 1752kr skillnad på månadskorten, man måste få ner kostnaderna till samma nivå runt om i landet. Tätare trafik utanför storstäderna och mindre risk för att fordonen går sönder kommer att göra kollektivtrafiken mer attraktiv. Skulle en majoritet av den svenska befolkningen åka kollektivt skulle koldioxidutsläppen per person minska, man blir alltså mer miljövänlig.
Inrätta fler naturreservat!

Idag är endast 3% av havet och 15% av landet på Jorden klassificerat som naturreservat. Vi måste inrätta fler och större naturreservat runt om i landet för att kunna behålla en hälsosam nivå natur här på Jorden. De flesta av dessa naturreservaten är dessutom inte skyddade, vem som helst kan göra vad som helst på dessa områden. Skulle man inrätta någon slags beskydd för naturreservaten kommer levnadskvalitén i reservaten att höjas för djuren och den biologiska mångfalden i dessa områden gynnas.
Ändra den globala ekonomin så den gynnar miljön!

Fler och högre skatter på miljöförstöring är ett exempel på detta. Givetvis måste man se till att alla behov gynnas, alla intressegrupper kommer inte vara nöjda med en ekonomi som gynnar miljön och missgynnar deras verksamhet. Dessa personer kan ha allt från mycket eller inget inflytande. I Sverige har de flesta riksdags- och regeringspartier ställt sig bakom en ökad miljöförstöringsskatt och lagt upp mål till när det skall vara genomfört. Exempelvis är det idag en av regeringens mål att till 2020 minskat växthusgaser med 2 miljoner ton, detta med hjälp av diverse miljöförstöringsskatter.

Globalnivå - Kan länder förmå sig att arbeta tillsammans?

Djur har inga gränser, inga nationer. De har bara territorier. De bryr sig inte om tullar, pass eller identifikation när de passerar mellan två angränsande länder. Människor behöver dock något sådant. Vi behöver anpassa oss och diskutera med andra stater för att kunna agera på en global nivå. För att kunna handla på en internationell arena krävs därför ett samarbete, ett samspel mellan länderna som verkar för att så effektivt som möjligt göra allting i sin makt för att bevara och utveckla den biologiska mångfalden.

Två utav de största internationella organisationerna FN och EU har framlagt resolutioner med strategier och mål att uppnå inom en tidsperiod.

Strategin hos EU bygger på sex ömsesidigt kompletterande mål som är inriktade på de viktigaste orsakerna till förlust av biologisk mångfald och syftar till att minska de största påfrestningarna på natur och ekosystemtjänster inom EUs länder. Detta lades fram under året 2011 och är en tioårsplan fram till året 2020. Några av målen som framställs är att EU ska “bevara och förbättra ekosystem och ekosystemtjänster genom att grön infrastruktur införs och minst 15 % av skadade ekosystem återställs.

FNs konvention för biologisk mångfald hölls år 2010 i Japan, Nagayo där världens ledare diskuterade hur de senaste 18 åren gått efter deras utsatta “2010 mål” från år 1992. Målet var främst hur de skulle jobba med att bevara den biologiska mångfalden samt hur man skulle gå till väga för att gå med vinst för att kunna göra detta. När världsledarna träffades år 2010 konstaterade de att målet misslyckats. Anledningen var för att de åtgärder som hade satts upp inte var tillräckligt kraftfulla för att kunna genomdriva en tydlig förändring hos den biologiska mångfalden. Många länder, framförallt de mindre industriutvecklade länderna, hade svårt att uppfylla målen på grund av bristande ekonomiska resurser. Vad som nu fokuseras på är nu en förbättrad samverkan mellan aktörer för att på ett mer effektivt sätt kunna finansiera målen.

Det krävs en bättre samverkan mellan världens länder både ekonomiskt och relationsmässigt. Som vi tidigare konstaterat i denna blogg berör inte den problemen i den biologiska mångfalden inte bara de drabbade länderna, utan problemet kan komma att ha ödesdigra effekter världspolitiken inom en framtid. Rika industriländer och organisationer måste gå in och hjälpa till att finansiera miljösatsningar och pådrivningar som kan komma att återställa den biologiska mångfalden.

Detta lyckades dock förvånansvärt väl när man analyserar resultaten från mötet i Japan 2011. Över 200 länder enades om gemensamma mål som ska bekämpa förlusten av den biologiska mångfalden till 2020. Mötet anses vara historiskt eftersom traditionellt “rika” och “fattiga” länder lyckades komma överens om en gemensam plan. Den stora frågan på tal var hur vinsterna som utgivs av t. ex medicinalväxter. Till slut lyckades miljöministrarna komma överens om regler för hur vinsterna ska fördelas mellan regeringarna i de aktuella länderna där medicinalväxterna finns. Medicinalväxterna förekommer i tropiska u - länder.

Det är en sak att sätta upp ett mål, men det är en helt annan sak att uppfylla dem. Vi på Stop Extinction satsar stenhårt på ett väl fungerande internationellt samarbete där staterna prioriterar ekosystemet före ekonomiska vinster. Det går inte att analysera hur väl de uppsatta målen uppnås och om de kommer göra det om 5 år, men det går mycket väl att hoppas! För att kunna genomdriva en åtgärd i ett globalt perspektiv krävs det agerande från en interstatlig organisation som kan agera genom diplomati och fungerande samarbete.
 
Hej Hopp // Stop Extinction gänget

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela