Djuren dör - tillsammans kan vi rädda dem

Det Sjätte Massutdöendet

Publicerad 2015-05-10 15:36:00 i Ludvig,


Tjenare Bloggen!
Jag tänkte ta upp det här med massutdöenden. Vad är nu ett massutdöende? Man kan sammanfatta det som att det är när tre fjärdedelar av världens alla arter försvinner under en förhållandevis kort tidsperiod, något som har skett fem gånger tidigare i historien. Viktigt att bemärka är dock att en kort period kan enligt en geologisk tidsskildring betyda flera tusen år. Den stora meteoriten som utplånade dinosaurier och flygödlor för 65 miljoner år sedan är bara den senaste katastrofen. När kommer då nästa stora katastrof? Hur vet vi när den inträffar och hur? Många forskare anser att den redan har satt igång, och orsaken är Människan.

Tidigare har det varit massiva vulkanutbrott, meteoritnedslag och andra naturkrafter som orsakat massutdöenden. Idag är det människan, och vi har blivit en egen naturkraft. Vi har omvandlat över 40 % av vår planet för att våra egna behov ska tillfredsställas. Vi bygger bland annat ut städer för den allt större växande populationen. Genom att begränsa arternas geografiska rörlighet berövar vi även djuren på deras livsmiljöer, vilket anses vara den främsta orsaken till arternas utrotning. För 70 år sedan fanns det över 400 000 lejon på Afrikas savanner, idag finns det bara 40 000 som är isolerade från varandra. Detta kommer bli värre eftersom vi kommer att ha ytterligare 3 miljarder människor vid året 2050, vilket kommer kräva mer bebyggelse. Det normala beteendet hos en art som förlorat sitt habitat vore att söka sig en ny hemvist, något som är omöjligt då det kan finnas städer, industriområden och stängsel i vägen.

Det största massutdöendet som vi känner till inträffade för ungefär 250 miljoner år sedan och utgjorde slutet på tidsperioden Perm Trias. Vissa forskare hävdar att 90 procent av allt liv på planeten försvann. Orsaken tros ha varit en rad massiva vulkanutbrottet i det nutida Sibirien som kastade ut en massa gaser ut i atmosfären. Detta medförde en mycket snabb och kraftig ökning av växthuseffekten. Temperaturen steg kraftigt, många arter hade svårt att anpassa sig och havsnivån steg vilket resulterade i stora översvämningar. Ringer det någon klocka?

Vår förändring av jordens atmosfär är lika stor som under andra massutdöenden. Precis som under vulkanutbrotten i Sibirien släpps det nu ut enorma mängder växthusgaser. Under det senaste århundradet har koldioxidhalten ökat drastiskt och utsatt ekosystemet runt om i världen för extremt mycket stress. Dessutom ökar medeltemperaturen, något som för med sig ödesdigra följder för massvis med arter.
Barkborre är en skadeinsekt som lägger sina ägg inuti barken på träd och livnär sig på bark och träd. Barkborrarna utgör normalt sett inte ett skadligt hot mot världens ekosystem, men detta är på väg att ändras. I den för ögat oberörda och vilda nationalparken Yellowstone pågår stora förändringar. En genomsnittlig temperaturökning på bara ett par grader innebär att vintrarna inte längre är tillräckligt långa för att döda skadeinsekterna. Allt detta går väldigt snabbt och när klimatet blir varmare kan barkborrarna flytta upp till högre höjd och angripa träd som tidigare inte varit drabbade. Tallarna som drabbas kommer inte att kunna producera kottar på mer än 50 år, något som drabbar ekosystemet hårt. Kottarna är många arters främsta näringskälla, bland annat den utrotningshotade Grizzlybjörnen, och utan de är det många djur som svälter. Många skogar i Nordamerika förlorar som en följd av detta sin gröna färg och vitnar. Jag lägger upp en bild längre ner.

Temperaturerna kan ha ökat upp till 5-6 grader upp till seklets slut, en ökning som nästan är lika stor som temperaturökningen vid slutet av permperioden (det fjärde massutdöendet). Forskare har genom avancerade geologiska metoder kunnat förutspå klimatets framtid, men det går dock inte att avgöra vad exakt som kommer att ske. Det kan förekomma oväntade saker och händelser som vi inte är förberedda på. Om en population eller en art redan är utsatt för påfrestningar, kan nästa förändring utgöra sista droppen.

Det som händer på land syns tydligt, men vad som försiggår i haven är svårare att se. Längs Kaliforniens kust finns det tecken som tyder på att det ökade upptaget av koldioxid i haven förändrar havens kemi. Konsekvensen blir en försurning av havsvatten. Det är ett enormt problem för marint liv som behöver en viss kemisk balans för att överleva. Om vattnet blir för surt kan kräft- och skaldjur inte bilda skal, något som syns tydligt i norra Stilla Havet där larver från ostron och kammusslor inte längre kan leva.

Om den nuvarande utvecklingen fortsätter förutspår man att mot slutet av det här seklet kommer försurning av havet att motsvara den halt som uppstod vid perm-trias utdöendet, en fruktansvärd hastighet med geologiska mått mätt. Det förekommer prognoser som talar för att vi kommer förlora de flesta av världens korallrev vid 2070 talet. Därmed finns det risker att 25 % av havets fiskarter försvinner på grund av att de inte har något naturligt habitat. Vi förlorar alltså 10 % av fisket i världshavet, något som är viktigt för många ekonomier och många människor runt om i världen.

Har det sjätte massutdöendet redan börjat? Anthony Barnosky, professor på på University of California-Berkeley, analyserar hur snabbt djuren dog ut under de förra massutdöendena genom att studera fossiler. Hans forskning visar att takten för utdöendet har accelererat enormt, framförallt de senaste 100 åren. Djur dör ut 12 gånger snabbare än de normalt ska göra. Idag är 1/4 av alla däggdjur och 1/5 av alla kräldjur hotade. Hos groddjur går det ännu snabbare. Om artförlusten fortsätter i samma takt som under det senaste århundradet så kan 75 % av alla djur vi känner till idag vara utrotade inom 200 år.
Om 200 år är alltså 3/4 av all världens arter borta. Försvunna. Puts väck.
Vi måste ta oss själva i kragen och agera, inte bara för oss själva utan för de miljontals djur som svävar i fara tack vare vår ”utveckling”. Det är inte försent ännu.
Tack så hemskt mycket för att ni läst. Ludvig out!
Skrivet av: Ludvig
De drabbade träden i nordvästra Nordamerika.
Källor:
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/vi-ar-pa-vag-mot-ett-sjatte-massutdoende
http://fof.se/textruta/fem-stora-utdoenden-och-nu-ett-sjatte
http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/det-sjatte-massutdoendet-pagar-nu
http://fjardeuppgiften.se/2013/04/22/det-sjatte-massutdoendet/
http://www.omskadedjur.se/category/djur-i-travirke/barkborrar
http://www.svt.se/vetenskapens-varld/se-program/vetenskapens-varld-avsnitt-15




Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela