Djuren dör - tillsammans kan vi rädda dem

Massdöd bland bin

Publicerad 2015-05-03 20:47:00 i Thea,

Ny forskning visar på samband mellan den enorma bidöden och bekämpningsmedel. Det handlar om neonikotinoider, ett medel som används för att bekämpa insekter. Det har nu kommit fram att dessa preparat har oerhörda effekter på bin och humlor.

I en studie utförd i Storbritannien utsattes en humlekoloni för imidiacloprid. Studien visade att humlekolonin som utsatts för bekämpningsmedlet var ca 10 procent mindre. Det tydde även på att de exponerade humlorna producerade ca 85 procent färre drottningar.

I en annan studie, denna gång fransk, utsattes istället bin för tiametoxam. Här monterade man små radiosändare på bina för att se hur de rör sig utanför bikupan. Bina som utsatts för preparatet hade svårt att orientera sig och hitta hem. Forskning visar på att bina får med sig i snitt sex bekämpningsmedel på de pollen som samlas in till kupan. I och med detta får även binas larver i sig dessa gifter.

Ny forskning visar att bin föredrar pollen som är behandlade med neonikotinoider. "Neonikotinoider triggar samma mekanismer i biets hjärna som nikotin påverkar i människohjärnan" säger professor Geraldine Wright, huvudforskare vid studien. Detta är farligt för bina, precis som för oss människor, då det fungerar som en drog.

Ingemar Fries, professor vid svenska Lantbruksuniversitetet i Uppsala, påpekar att det finns många växter som är anknutna till specifika pollinerare. Om dessa tar stryk kommer även hela växtsamhället att förändras. Det står alltså stora ekologiska konsekvenser på spel.

Fries menar även att det står andra organismer på spel. Ca 95 procent av bekämpningsmedlen stannar i jorden vilket påverkar både jord och vattenlevande organismer. ”Bevisen så tydliga att EU borde förlänga neonikotinoid-förbudet på vetenskaplig grund” säger Fries i en intervju med Yle.

Men även detta kan föra med sig stora konsekvenser. 30 procent av användandet av bekämpningsmedel handlar just om neonikotinoider. Extremt stora summor står på spel för de stora bolagen. Men vad väger tyngst, pengarna eller vetenskapen? 

 
"The issue should never be about the extinction of any animal, it should be about the cruelty and exploitation which will lead to their extinction"
 
Skrivet av Thea.
 
 
Källor:
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/bekampningsmedel-kan-ligga-bakom-bidoden
http://www.extrakt.se/jordbruk-och-djurhallning/bekampningsmedlet-som-bade-dodar-bin-och-gor-dem-beroende/
http://svenska.yle.fi/artikel/2015/05/01/nya-bevis-bekampningsmedel-dodar-bin
http://www.natursidan.se/nyheter/bekampningsmedel-varre-for-bin-an-tidigare-trott/

 

Kommentarer

Postat av: Nadja Persson

Publicerad 2015-05-03 21:54:21

Vad har bekämpningsmedlen som du tar upp i inlägget för påverkan på ekosystemet? Alltså främst bland insekter

Svar: Hej Nadja! Kul att du hittade hit och tack för din kommentar!Neonikotincider används för att skydda frön från insektsangrepp. Men när plantan sedan växer finns dessa medel kvar. Spår har hittats i både pollen och nektar. Pollinatörer får sedan i sig dessa bekämpningsmedel när de hämtar pollen. Olika labbundersökningar har visat att bin och andra pollinatörer tar skada av dessa bekämpningsmedel. Dör pollinatörerna påverkas även ekosystemet som helhet. Pollinering är en tjänst för vårt ekosystem, d.v.s en ekosystemtjänst. Ett exempel på vad som kan hända om bina dör ut är att äppelskörden bara blir en fjärdedel av vad den är nu. Utan pollinering blir det inga äpplen.
Hoppas du blev nöjd med svaret och att vi hörs snart igen.
Hälsningar, Thea
Luddi boi

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela