Djuren dör - tillsammans kan vi rädda dem

Ekosystemets plockepinn

Publicerad 2015-04-22 09:14:00 i Daniel,

 

Att djurarter dör vet vi alla om, vare sig vi vill inse det eller inte. Faktum är att vi kan ta en art ur ekosystemet men inte ekosystemet ur arten. Vissa djurarters utdöende kommer att drabba ekosystemen mer än andra, och mer än vad vi tror. När en art med en viktig ekologisk roll dör ut kommer andra arter att drabbas av sekundär utrotning.

Helt enkelt kan man likna detta vid plockepinn, säger Åke Hjelm på Linköpings Universitet. Han har helt rätt, i plockepinn kan man ta bort vissa pinnar utan att något ens rubbas sig. Däremot kan finns det pinnar vars avlägsnande från de andra ger överstigna konsekvenser, allt kollapsar.

I de datorsimuleringar som gjorts har man kunnat konstatera att i artrika samhällen är det mindre risk att ekosystemet kollapsar när en art dör ut, dock så funkar detta bara i geografiskt stora områden. Har man ett litet geografiskt område gynnas man inte av artrikedomen.

För att undkomma detta måste man värna om alla naturliga konsumenter, främst rovdjuren och toppkonsumenterna. Dör rovdjuren ut kommer växtätande djur att kunna expandera sin art och det resulterar i att växtätarna äter upp växtligheten och tillslut finns det för lite växter kvar för växtätarna att konsumera, därmed kommer ett utdöende inom växtätarna att påbörjas.

Ett exempel är Yellowstone, USA, där dog vargen ut och det tillät renarna och älgarna att föröka sig och det gjorde de snabbt. Detta resulterade i att växtligheten betades ner och ekosystemet blev helt rubbat. När vargen infördes i Yellowstone igen började ekosystemet att stabiliseras.

Alltså, för att undvika rubbade ekosystem måste vi ta hänsyn för områdets toppkonsumenter och rovdjur. Samtidigt måste man se till att arterna som till slut blir föda inte dör ut, då dör alla arterna högre upp i näringskedjan ut.

Ekosystemet är ett plockepinn, man måste vara försiktig och se till att det inte kollapsar. 

Skrivet av Daniel


Mitt bland alla utdöende djurarter så har ni väl inte missat nyheten om den nyupptäckta grodarten i Costa Rica som liknar en gammal barndomsfavorit! 

 

 

http://www.biodiverse.se/articles/utrotning-av-rovdjur-drabbar-hela-ekosystem

http://www.liu.se/liu-nytt/arkiv/nyhetsarkiv/1.16985?l=sv

Kommentarer

Postat av: Tove Myrman

Publicerad 2015-04-23 12:03:37

Hej Daniel!
Jag gillar verkligen hur du leker med orden, kul! Jag håller med dig om att det är väldigt viktigt att bevara alla fina arter som vi har här på jorden, var på jorden dör flest arter? Är verkligen nyfiken på vilka orsaker det finns till att arter dör ut, vad vad vi människor göra för att förhindra det? Hoppas sådant kommer upp senare i bloggen!
Kram Tove M<3

Postat av: Anna Thessing

Publicerad 2015-04-29 10:34:06

Hur sårbart är Östersjöns ekosystem? Där är det naturligt få arter.

Postat av: Stop Extinction

Publicerad 2015-04-29 10:35:49

Hej Tove!
Ditt inlägg var en fröjd att läsa, men nu till att svara dina frågeställningar!

I Ecuador dör flest arter ut, hela 2300 arter är klassade som utrotningshotade där! Tvåa på listan kommer inga mindre än amerikanarna! Det existerar 1300 utrotningshotade arter i USA idag! Det framgår inte hur många arter som dött ut, men det skulle finnas ett enormt mörkertal då det troligtvis dör arter vi inte ens upptäckt än!

För att förhindra detta borde människorna lägga band på sig själva! Vi har utrotat en stor del utav den naturliga faunan, och vi har bara existerat en obetydlig bråkdel av jordens historia.

För att förminska detta kan du göra något utav följande:
Sprid kunskap och vetskap om massutdöendet! Sprid denna bloggen bland nära och kära, dela med dig all kunskap du har med nära och kära. Se till att de kan allt in på detalj precis som du!

Förminska ditt koldioxid utsläpp, cykla vart du än ska (alternativt åk kollektivtrafik), bojkotta importvaror. Gör ingenting av sakerna som släpper ut koldioxid!

Njut utav naturen och stå upp för dess rättigheter, ju mer du engagerar dig och visar ett nöje med naturen, desto svårare kommer det bli för beslutsfattarna att skövla den!

Vi på Stop Extinction sitter på flera fina hurmorssätt att förebygga massutdöendet men vi ska nog spara det till ett blogginlägg ;)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela