Djuren dör - tillsammans kan vi rädda dem

Bekämpningsmedel-Slutet på en biologisk mångfald?

Publicerad 2015-04-22 16:14:00 i Thea,

I och med den drastiska befolkningsökningen ökar även behovet av föda och andra varor från jordbruket. För att produktiviteten ska ”leva upp” till dessa behov används allt intensivare jordbruksmetoder. Där ibland bekämpningsmedel. Det är dags för en förändring. Och den förändringen bör ske nu.  

Bekämpningsmedel sprids så att det riskerar att skada närliggande ekosystem. Dessa medel kan spridas genom vatten, jord, luft och i näringskedjorna. Det är t.ex. inte ovanligt att man hittar bekämpningsmedel i sjöar och rinnande vatten. Det många inte vet är att dessa medel kan ge effekt både lång tid efter besprutningstillfället samt långt ifrån det besprutade området. Det är detta som gör dessa medel så ofantligt farliga för såväl växter som för människor och djur.

Även om en art som är okänslig mot bekämpningsmedel besprutas kan problemet få förödande konsekvenser. Då alla arter i ett ekosystem påverkas kommer ingen undan. Skadas en så skadas alla. Vi talar om indirekt påverkan.

I slutet av 1950-talet fanns det 3 miljarder människor på vår jord, idag finns det 7. För att kunna försörja en växande befolkning krävs det att vi satsar på hållbara jordbruksmetoder som gynnar de fattiga och världens ca 900 miljoner småbrukare.

Att bekämpningsmedel skadar vår miljö kan inte ha undgått någon, ändå ökar användningen av dessa mer och mer för varje år som går och under år 2012 användes 8555 ton bekämpningsmedel bara i Sverige. Det är dags att öppna ögonen.

 
Snälla, tänk på detta. Rösta grönt.
 
Skrivet av Thea.
 
Källor:

http://www.biodiverse.se/articles/bekampningsmedel-paverkar-mangfald
http://www.kemi.se/sv/Innehall/Nyheter/Salda-mangder-kemiska-bekampningsmedel-2012/
http://klimatmat.se/valj_ekologiskt.aspx
http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Manniska/Miljogifter/Organiska-miljogifter/Bekampningsmedel/

Kommentarer

Postat av: Emma Eastop

Publicerad 2015-04-23 12:04:48

Hej Thea!
Toppenbra inlägg!
Jag skulle jättegärna höra om vad man skulle kunna använda istället för kemiska bekämpningsmedel. Det kanske finns naturligare metoder som är nästan lika effektiva utan de negativa bieffekterna. Det kan ju vara intressant att ta upp hur vi som konsumenter kräver felfria grönsaker osv trots att naturen inte ser ut så. Om vi skulle använda naturliga medel och samtidigt inte kräva felfria produkter kanske vi skulle gynna miljön något enormt!
/Emma Eastop 13sac

Svar: Hej Emma, kul att du hittade hit! Det finns alternativ till bekämpningsmedel som är mycket skonsammare mot miljön och ekosystemen. Istället för att bespruta grödorna gäller det att använda förebyggande växtskyddsmetoder. De flesta problemen i odlingen idag är faktiskt sådana jordbrukaren själv kan förändra, det behöver inte handla om att bekämpa genom besprutning. Istället kan man genom ett väl planerat odlingssystem, motståndskraftiga grödor och en varierad växtföljd minska problemen kring skadegörare och ogräs så pass mycket att bekämpningsmedel inte behövs användas. Genom god dränering, kalkning och anpassad gödsling kan du skapa goda förutsättningar för grödan. En del ekologiska bönder värmebehandlar sitt spannmålsutsäde för att undvika skadegörare. Man kan även använda produkter som svavel och olja. Hoppas du fick svar på din fråga.
Thea
Luddi boi

Postat av: Anna Thessing

Publicerad 2015-04-29 10:29:37

Thea, försök förklara vad bekämpningsmedlen får för konsekvens på individer (fysiologiska effekter)av olika organismer. Hur skadas djur och växter? Är alla bekämpningsmedel farliga eller finns det som Emma frågar bra?

Svar: Hej Anna! Jag ska försöka besvara dina frågor.Hur skadas djur och växter? Som jag nämnde i mitt inlägg kring massdöden av bin tog jag upp hur bin och andra pollinerande insekter skadas av bekämpningsmedel i och med att dessa får i sig pollen som blivit besprutade. Man menar även att vissa skadegörande insekter faktiskt kan öka om man använder medel för att bekämpa dem. Besprutar man grödor kan skadegörarnas fiender skadas vilket gör att angreppen gjorda av skadeinsekterna ökar vilket i sin tur ökar behovet av bekämpningsmedel. Om bekämpningsmedlen skulle sprida sig i vattendrag skulle detta påverka de vattenlevande organismerna som äter alger. De giftiga algerna ökar medan tillväxten av de andra minskar. Men bekämpningsmedel påverkar inte endast växter och djur. Det påverkar även människor. Barn har extra stor risk för att bli utsatta för bekämpningsmedel. Detta beror dels på att deras system i kroppen fortfarande utvecklas och dels på att de kan äta större mängder av ett och samma livsmedel. Det finns två bekämpningsmedel som används av vissa ekologiska bönder. Dessa heter Cedemon och Cerall. De består av en naturlig jordbakterie och används på utsäde av spannmål och tingsäd.
Thea
Luddi boi

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela